Frytki – rozdrobnione, pokrojone w kształt słupków, ziemniaki smażone w głębokim tłuszczu. Stosowane jako dodatek do potraw pieczonych lub smażonych, np. ryb. Wikipedia
Wartość odżywcza
Frytki, z fast foodu
Na100 g
|
Wartość energetyczna (kcal) 311 |
Tłuszcz 15 g | |
Kwasy tłuszczowe nasycone 2,3 g | |
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 5 g | |
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 6 g | |
Kwasy tłuszczowe trans 0,1 g | |
Cholesterol 0 mg | |
Sód 210 mg | |
Potas 579 mg | |
Węglowodany 41 g | |
Błonnik 3,8 g | |
Cukry 0,3 g | |
Białko 3,4 g |
Witamina A | 0 IU | Kwas askorbinowy | 4,7 mg |
Wapń | 18 mg | Żelazo | 0,8 mg |
Witamina D | 0 IU | Witamina B6 | 0,4 mg |
Witamina B12 | 0 µg | Magnez | 35 mg |